Labyrint workshop

Labyrint
Ieder op zijn eigen wijze, gaan we allemaal de zelfde weg.

Labyrinten vinden we al terug in verschillende eeuwenoude culturen. We treffen ze aan in het landschap in meanderende holle wegen, in onderaardse gangenstelsels, grotten en langs kusten. Later in de christelijke cultuur werden ze  in kerkvloeren gelegd. De oerbetekenis was een inwijdingsweg in het mysterie van de cyclus van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte. Het bracht de mens in contact met zijn plaats in de kosmos.
Het labyrint lopen betekent: een weg ‘naar binnen’ gaan. Het is een verstillende loopmeditatie. In de beweging naar het centrum kom je bij je je innerlijke wijsheid. Het inzicht dat je zo ontdekt neem je mee op je terugweg naar buiten.
Het labyrint symboliseert de levensweg. Soms ben je dichtbij je doel, dan weer word je –ver van je bron, het centrum- teruggeworpen. Het labyrint lopen brengt je dichterbij  jezelf in antwoord op vragen rond loslaten van oude patronen, afronden van moeilijke situaties in werk, gezin of levensfase.
In de Hof van Heden in Oostelbeers legden we een labyrint aan, in de vorm die in de kathedraal van Chartres is te vinden. Hier organiseren we onze labyrint-workshops en houden we opendagen. En hier gaan we, ieder op zijn eigen wijze, allemaal dezelfde weg.

foto: Angela Kimmeneij