Mijn dinsdagen met Morrie

Mijn dinsdagen met Morrie, Mitch Albom.
AMBO, ISBN 978 90 263 2186 3.

Mitch Albom krijgt tijdens zijn studie les van Morrie Schwartz. Twintig jaar na zijn studie zoekt hij, naar aanleiding van een televisie-programma, opnieuw contact.

Morrie Schwartz is ongeneeslijk ziek en wil met zijn oud-student zijn laatste levensfase delen om er van te leren, het “sterven” beleven als de laatste “colleges”.
Het is indrukwekkend welke lessen Morrie doorgeeft aan zijn oud-student. Zijn keuze om deze laatste “lessen” door te geven, levert iedere lezer een schatkist aan ervaringen.

Ik vermoed ook dat het Morrie zelf geholpen heeft afstand te nemen en zijn ervaringen los te laten, te beschouwen als deel van wat het leven brengt. Wat een moed!

Het boek is een weerslag van een praktijk situatie waarin leven en sterven worden beleefd als deel van het zelfde geheel: “Als je leert sterven, leer je te leven”.

Zijn diepe wens om vredig/kalm te sterven helpt hem pijn, angst, schoonheid volledig te ervaren èn afstand te nemen.
De waarheden die Schwarz ontdekt in zijn laatste periode zijn eenvoudig en invoelbaar en voelbaar uit ervaring doorgegeven, diep en indrukwekkend. Daarbij raakt hij zeker niet los van de maatschappij.
Hij ziet beperkingen in het westers model en legt er de vinger op: “Mensen zijn alleen gemeen als ze worden bedreigd. En dat doet onze cultuur, onze economie.”

Een prachtig toegankelijk boek voor wie wil leren leven met sterven.