Leer ons stil te zitten, Tim Parks

De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8340 4

Voor mij gaf het lezen van dit boek veel herkenning.

Nieuwsgierig op zoek naar nieuwe wegen die je kunnen inspireren, voeden of helpen. Tegelijkertijd blijf je de kat uit de boom kijken –steeds op de wip tussen afstandelijk beschouwen en vertrouwen, overgave en belangstellend ontdekken.
Soms te kritisch, gevangen in rationaliteit, om te komen tot het enige wat inzicht kan brengen in het nut van wat je bent aangegaan: ervaren wat het met je doet.

En dan –toch benieuwd- kun je je nuchter, beschouwend, maar wel open overgeven aan de verwondering bij wat je ervaart. En dat zonder tot een direct begrip te hoeven komen. Het helpt natuurlijk als er een fysiek of ander ongemak is dat je motiveert om te zoeken…

Je kunt natuurlijk lang langs de kant blijven staan en redeneren over de ervaring van een rit in de achtbaan: dat heeft niets te doen met de feitelijke ervaring van zo’n rit.
Tim Parks beschrijft zijn weg naar Vipassana, zo nauw verwant aan wat ‘mindfulness’ is gaan heten. Een aanrader voor wie benieuwd is en wat herkenning zoekt voor zijn eigen scepsis.