Symbolen als hulpbron en een oefening*

In de drukte van alledag word je soms meegenomen naar plaatsen waar je zo snel mogelijk weg wil zijn. Het zijn vaak automatische reacties op externe omstandigheden. De oefening is steeds om verbonden te blijven met je innerlijke rust en kracht.
Een symbool kan daarbij behulpzaam zijn. Het is niet absoluut: wat voor de één werkt hoeft dat nog niet voor de ander te doen. Kan ook zijn dat je een aversie tegen symbolen en beelden hebt, dan zijn er wellicht woorden, een yogaoefening of is er muziek die helpt. De kracht is te ontdekken wat jou helpt om ‘op koers’ te blijven.
Zo keek ik in het vorig bericht naar de betekenis die je aan het Boeddhabeeld kunt geven.
Voor mijzelf is de lotus een krachtig beeld. In het boeddhisme is de lotus het teken van verbinding. Het is een prachtige bloem die wortelt diep in onzichtbare modder. Het is donker en licht, het één en het ander. Mij helpt de lotus als symbool om mijn eigen rommel onder ogen durven zien in het vertrouwen dat daar de voeding ligt voor ‘mijn bloei’. Dat is niet altijd makkelijk. Afwenden, afleiding zoeken is zeker verleidelijk. Kijken naar de lotus geeft mij de moed om ook naar mijn ‘modder’ te kijken en door te gaan.
Een symbool helpt je om je er aan te herinneren wat voor jou belangrijk is.  Het kan een object zijn, een beeldje, een steen, een sieraad, een bloem, plant, foto, wellicht een tekstje… Het heeft de kracht die je eraan toekent. En het kan ook enig moment ‘gedaan zijn’, tijd voor iets anders…
Deze blog is een vervolg op ‘Boeddhabeeld en tuinkabouter‘.

Oefening:
1. Vraag jezelf af wat voor jou op dit moment in je leven belangrijk is.
2. Vraag je af of er iets is in je omgeving dat je kan herinneren aan wat op dit moment voor jou belangrijk is.
3. Zorg dat je het symbool dat je hebt gevonden als herinnering aan wat op dit moment voor jou belangrijk is goed zichtbaar voor je is. Zet het op je tafel, draag het mee ergens in je kleding… en kijk er af en toe naar, en kijk er bewust naar op momenten dat je voor een vraag komt te staan.
Jan Weeda www.nieuwtij.nl

Reacties