Op de golven van het leven.

19 november en 17 december 2022
Geïllustreerd pdf document van de cursus op bestelling beschikbaar.
‘Op de golven van het leven’,
een cursus waarin we kijken naar omgaan met onvermijdelijke pieken en dalen in het leven. Lijkt het thema misschien zwaar, toch is het eerder licht juist doordat het inzicht geeft in menselijke patronen waar je met een glimlach naar kunt leren kijken.
Leidende inspiratie in het eerste deel is: ‘Je kunt de golven niet stoppen, je kunt wel leren surfen’.

In het tweede deel kijken we naar de verbinding van ons eigen leven, ‘mijn leven’, met de stroom van voortgaand leven, de levensstroom waarvan we deel uitmaken met in gedachten: ‘Je bent geen golf, je bent de zee.’

De afwisseling van ‘vallen en opstaan’, gezondheid en ziekte, succes en falen, geluk en lijden is inherent aan het leven. In het dagelijks leven in onze maatschappij worden we echter gemeten aan onze successen. Het is zo geïntegreerd dat we ook ons zelf graag alleen neerzetten met alles waarin we slagen. We vragen elkaar: ‘Alles goed?’ en hopen op een ja. Maar meestal gaat het op sommige aspecten goed en op andere minder… Wat niet lukt, wat verdriet brengt en dat waar we niet in slagen houden we graag verborgen. Terwijl het juist dat is wat ons het meest bezighoudt.
Omgaan met- en rusten in- de voorbijgaande aard van pieken en dalen is een belangrijk fundament voor een stabiel leven. Alles wat verschijnt, verdwijnt enig moment. Het ontwikkelen van vertrouwen, en het inzicht dat er uiteindelijk niets is dat je vast kunt houden, is een groot goed voor jezelf en voor mensen met wie je samenleeft en werkt.
In de workshop worden inzichtelijke handvaten meegegeven om vertrouwen en inzicht te ontwikkelen.
Hierbij vallen inzichten samen uit ‘interbeïng’ -de zen-traditie van Thich Nhat Hanh-, uit de Rigpa -traditie en uit het eenheidsbewustzijn waarin ik scholingen volgde in India.
Op basis hiervan ontwikkelde ik een beeldend en, zoals bleek in de trainingen,  behulpzaam programma dat ruimte biedt om je eigen weg verder vorm te geven. Graag deel ik dit, welkom!
Data:
– 11 nov. deel 1,  9 dec. deel 2, ontvangst 14.10, 14.30 – ca 17 uur
– 19 nov. deel 1, 17 dec. deel 2, ontvangst 14.00, 14.15- ca 17 uur.
-Volgens afspraak: data in overleg.
Kosten:
-Deelnemers Leven in Aandacht 19-11 en 17-12:  €15,- per bijeenkomst.
-Deelnemers vanuit Inloophuizen en Hospices, kosten volgens afspraak met hun organisatie.
-Deelnemers in cursus volgens afspraak €85,-
Aanmelden: janweeda@hetnet.nl
Workshop: tevens op afspraak.

Reacties