Mindfulness, de kunst van het luisteren, lezing.

Lezing door Boeddhistisch leraar Cuong Lu 23 september 2018. (ook op Facebook)

Op zondagmiddag 23 september geeft Boeddhistisch leraar Cuong Lu een lezing rond het thema luisteren.
In het dagelijks leven reageren we in een gesprek vaak primair: ‘oh, dat vind ik ook want…’ , of: ‘oh, dat ben ik helemaal niet met je eens, mijn ervaring is…’ enzovoorts.
We trekken automatisch conclusies gebaseerd op eigen concepten, ideeën, overtuigingen en geschiedenis. Zo weerleggen of bevestigen we wat we horen. En zo verdwijnen openheid, belangstelling en verwondering. We horen niet echt wat wordt gezegd en verliezen de ruimte voor degene naar wie we luisteren. Zo kunnen we dingen kapot maken waar we later spijt van hebben.
Echt luisteren is ruimte bieden.  Het wonderlijke is dat je met ruimte voor de ander tegelijkertijd ruimte voor jezelf kunt ervaren.
Je leert vriendelijk kijken naar je eigen inwendige reactie op wat je hoort en glimlacht naar je patronen. Je ziet je oordelen/ meningen/ automatismen zonder ze als waarheid te bestempelen… En dat geeft vrijheid en ruimte voor een echt luisterend oor. En zo is luisteren naar de ander ook ruimte voor jezelf.
Dat is de kunst van het luisteren die we beoefenen in mindfulness: ruimte geven.
Daar groeit het inzicht en in inzicht kun je rusten, vind je vertrouwen, stabiliteit.
Het is oefenen in ontvankelijkheid en vragend, nieuwsgierig en met verwondering aanwezig zijn.
Cuong Lu luistert en vertelt over ‘luisteren’ en bijvoorbeeld de vraag: hoe doe je dat in een wereld die uitnodigt te praten in stellingen en overtuigingen,  in debat met winnaars en verliezers… enzovoorts. Nieuwsgierig geworden? Welkom!
Over Cung Lu:
Cuong Lu, boeddhistisch leraar, geleerde en schrijver, is geboren in 1968 in Nha Trang, Vietnam. Hij emigreerde in 1980 met zijn familie naar Nederland en studeerde Oost-Aziatische studies aan de Universiteit van Leiden. In 1993 werd hij, onder leiding van Thich Nhat Hanh, ingewijd als monnik in Plum Village, Frankrijk.  In 2009 keerde hij terug naar Nederland, waar hij samen met vijf collega’s stond aan het begin van de Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland. In 2015 ontving hij een master in Boeddhistisch Geestelijke Verzorging bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Cuong is de oprichter van Mind Only School, waar hij boeddhistische filosofie en psychologie doceert. Hij is de auteur van vier boeken in het Vietnamees en een boek in het Nederlands: ‘Dit is Geluk’.

Data:
open introductie mindfulness
19 september, woensdagavond, toegang vrij.
lezing Cuong Lu
23 september, zondagmiddag.
Tijden: 14.30 -17.00 uur, zaal open 14 uur.
Kosten: €15,-, dana tbv van project Angels of Lightschool Haïti zijn welkom.
aanmelden/info/organisatie:
-Mindfulness/ Sangha leven in aandacht De Kempen: jan-en-lieve@nieuwtij.nl
-Sangha Leven in Aandacht Eindhoven sanghauniversiteiteindhoven@gmail.com

Locatie: Hof van Heden Achterste Heistraat 9 5091JB Oostelbeers
(Sangha Leven in Aandacht De Kempen)

Reacties

Reacties graag per email