Leven met sterven

Als blijkt dat ontkennen geen zin meer heeft…
lezing en gedachtenwisseling, spreker Ernst Kleisterlee

Door dood en verdriet ..stapte ik van het geloof af. Twee broers van mij overleden toen ze 50 waren. Waarom is dat nodig? Waarom krijgt iemand een tumor en een ander niet? Ik heb heel lang gedacht: ik ga dood als ik 50 ben. Dat gebeurde niet, maar de dood verpest voor een groot deel het plezier van mijn bestaan. Het is er wel, ik geniet er van, en juist daarom vind ik het een absurde gedachte dat je dood gaat.’ zei Paul Witteman in een interview met Antoine Bodard.

Ik was getroffen door de beleving van Witteman. Het begin van het leven vieren we uitgebreid, maar het einde lijkt onaanvaardbaar. Een tijdje terug zei een vriend tegen me: ‘ik wil niet dood’, okay: welk gezond mens wel? Sterven is immers geen kwestie van ‘wil’. Hoe gaan we daar mee om, wetend dat ontkennen geen zin heeft? Erken ik de eindigheid van het leven of ‘verpest de dood een groot deel van mijn plezier’ ? Dood en ziekte zijn een duister veld in onze cultuur. We zijn gericht op leven en werken. Wellicht bedenken we nog eens dat na het werkleven ons bestaan ’voltooid’ is en dat bij de pensioen gerechtigde leeftijd, met een reischeque, ook de pil van Drion wordt uitgereikt.
In de westerse cultuur lijkt er na een lange periode van verdringen meer aandacht te komen voor het sterven. We zien dat door de aandacht die palliatieve zorg krijgt, we zien het aan een groeiend aantal initiatieven voor hospices. Ernst Kleisterlee is initiatiefnemer van hospice ‘de liefde’ . Het initiatief is ingegeven door persoonlijke ervaringen en Boeddhistisch geïnspireerd. In het Boeddhisme heeft de eindigheid van het leven een duidelijk plaats . En dan niet in de zin van een verdiend hiernamaals, maar als onderdeel van het leven dat we kennen. Ernst Kleisterlee houdt een inleiding over ‘Leven met Sterven’ en geeft zijn visie op omgaan met de dood.
De bijeenkomst beoogt bij te dragen aan een ontwikkeling van ieders eigen beeld en beleving van dit onderwerp.

Voor meer informatie stuur je een mail naar: jan-en-lieve@nieuwtij.nl

Reacties