Het begint met woorden…

In den beginne was er het woord…

De zin van blijven studeren

Het was in dagen van grote drukte dat ik ontdekte dat het niet meer volstond alleen maar te antwoorden op wat de buitenwereld van mij vroeg.
Hoe plezierig de vragen van buiten ook waren, het kon me ook leeg zuigen. Ik begon de stilte te zoeken, het denken te oefenen en ik zocht voedsel. Ik hongerde naar voedsel, voedsel dat niet vergaat.

Ik begon te voelen wat “in den beginne was er het woord” wilde zeggen. En zo vond ik, naast de nodige opleidingen, veel inspirerende boeken. Woorden die het begin vormen van inzicht, een weg waarvan stilte misschien wel het einde is.

Maar de woorden zijn ons als mens gegeven: om over te dragen, om verbinding te maken…Door de jaren heen ontstond er een wijze om de dag gevoed en wakker te beginnen. Ik oefen mijn lichaam, maak het wakker. Ik studeer, lees intens en kort, en ik leg de verbinding met dat wat voor mij van belang is, de stilte, in meditatie.

Natuurlijk: met vallen en opstaan. Als onderbreking in de dag heb ik graag weer een moment van stilte en studie. Voor die middag onderbreking had ik jaren lang een boek in mijn werktas. Ik herlas en herlas en werd steeds geraakt door andere aspecten in de tekst. Ook ontdekte ik dat hoe vaak ook gelezen, ik toch weer dingen kwijtraakte. Inzicht vraagt blijkbaar onderhoud. En zo blijf ik lezen, studeren het geeft inzicht en richting.

“We zoeken, vinden en vergeten weer, zo gaan we onze levensweg. Gaandeweg ontdekken we ons pad geen bestemming heeft maar bestemming is.” Hans Korteweg. Zo gaat het en het is geen reden niet door te gaan met “vinden”. Het is de lectio divina, het herhaald lezen van de monniken in de kloosters. Het is ook een aansporing die ik vond in de studieboeken Tibettaans Boedhisme van de 14e Dalai Lama: studeer.

Ik ben er zeer van gaan houden, en het woord is me even lief geworden als de stilte. En van beiden weet ik ook dat ik me er soms in verstop…

Het is aandacht voor het één en voor het ander.
Zie ook de rubriek boeken.

www.janweeda.nl/www.nieuwtij.nl Jan Weeda.

Reacties