Goede voornemens en mindfulness

Wil je zijn waar je op afgaat als je niet van koers verandert?

attachment

Een oud chinees spreekwoord zegt: Als je niet van koers verandert eindig je precies waar je op afgaat.
En misschien is dat wel precies waar je wil zijn…misschien ook niet.
In het dagelijks leven zijn we ons vaak nauwelijks bewust van wat ons drijft, van onze koers. Als vanzelfsprekend gaan we door op de ingeslagen weg, soms geïnspireerd soms doorhollend uit gewoonte. Goed om af en toe stil te staan. Er zijn zo van die natuurlijke momenten om dat te doen. Van oudsher is de jaarwisseling een moment om stil te staan en goede voornemens te formuleren. Ook het afronden van een werk- of levensfase is zo’n moment. Het is zeker zinvol, want door het uitspreken, door er woorden aan te geven, bekrachtig je je voornemen. Zoals een ‘ja-woord’ geven dat doet.
Ook hoor je dan regelmatig zeggen: ‘Voornemens, dat doe ik niet meer, het lukt me toch niet’. Het is een vrijbrief om, vaak onbewust, door te rennen op de ingeslagen weg: je eindigt precies waar je op afgaat, maar wil je daar zijn?
Het is vaak is ook een gevolg van de lat heel hoog leggen. Als je geen goed beeld hebt van je situatie zoals die nu is, van je positie, je verantwoordelijkheden en mogelijkheden, stel je je doelen te groot.
Je doelen en koers formuleren wordt voorafgegaan door een moment van stilstaan bij hoe je er nu voorstaat. En als je dat weet, bewust en in vrede daarmee, heb je de goede positie om te zien waar je op afgaat. Dat is de basis van waaruit je je koers al dan niet verandert, dat is het moment om je voornemen te formuleren. Bewustzijn van je huidige situatie en van waar je naar toe wilt helpt je iedere dag. Het helpt je keuzes te maken bij waar je voor komt te staan. Zo helpt iedere situatie een beetje mee je doel te realiseren.
En natuurlijk: onderweg naar je doel verandert er van alles. De wereld beweegt, jij verandert. Regelmatig is er zo aanleiding je doelen te veranderen. Dan heb je niet gefaald in het halen van je doel, maar heb je geconcludeerd dat het leven nu andere dingen vraagt. Dat is meebewegen met het leven.
Ideeën en concepten geven je richting. Verlangen ze te realiseren geeft je energie om aan de slag te gaan. Vasthouden, hechten aan het bereiken ervan ontneemt je de kans bij te sturen. Dat beperkt je en neemt energie. En zo is de vraag
Wil je zijn waar je op afgaat als je niet van koers verandert?‘ er één die regelmatig terug blijft komen. In onze trainingen en workshops zijn bewustzijn van waar je nu bent en ruimte maken voor verandering en het nieuwe een van de leidende motieven.

foto: Ellen Schotman

Reacties