Jouw geluk is mijn geluk…*

Jouw geluk is mijn geluk…  (aangepast 20 mei 2021)
Met ons 10 jarig bestaan renoveren we de Angels of Light-school Haïti, vervolgens blijven we de school jaarlijks ondersteunen. Zo verbinden we ons werk, op het persoonlijk vlak, met het ‘grotere’, met de wereld. Het is voor ons een belangrijk uitgangspunt om persoonlijke ontwikkeling te plaatsen in het licht van positieve bijdragen in de wereld…
in de wetenschap dat innerlijke vrede begint bij jezelf…in de wetenschap dat jouw geluk ook mijn geluk is. (zie ook de oefening onderaan.)


Barbara Brian schreef hierover het volgende artikel:

“NieuwTij, school voor zelfontwikkeling en wijsheid renoveert, in het kader van haar 10-jarig bestaan, de Angels of Light-school op Haïti.
Jan Weeda, samen met zijn partner initiatiefnemer en docent van de school, legt uit waarom: ‘We vinden het belangrijk ons werk – gericht op het individuele ontwikkeling- te verbinden met iets groters in de wereld. Soms wordt zelfontwikkeling gezien als ‘navelstaren’. Dat is het zeker niet. Wie zichzelf ontwikkelt en beter leert kennen, krijgt als vanzelf meer ruimte en begrip voor de ander. Wij laten dat zien door onze steun voor de Angels of Lightschool van WereldOuders . Zij richten zich, net als wij, op scholing en overdracht om daarmee zelfredzaamheid te bevorderen, wat heel concreet wordt op deze school.’

De Angels of Light-school is in 2010 in allerijl opgericht nadat de aardbeving in Haïti zo’n 3.000 scholen in Port-au-Prince en omgeving had verwoest. De vele kinderen die van het ene op het andere moment alles kwijt waren geraakt, moest snel een veilige plek worden geboden waar ze konden spelen en leren. Zeven jaar later is de school toe aan een renovatie. De financiering ervan door NieuwTij is daarom ongelooflijk welkom.

‘Met de financiering voorzien we in een basisbehoefte, die kan bijdragen aan ontwikkeling, tevredenheid en geluk van de kinderen’, vertelt Weeda. ‘Dat spreekt ons ontzettend aan.’ Zijn eigen organisatie werkt aan de tevredenheid en innerlijke rust voor mensen in onze stressvolle, westerse maatschappij. ’We merken dat veel mensen en ook organisaties opzoek zijn naar zingeving’, legt Weeda uit. ‘Wij reiken mensen sleutels aan met het motto: ‘je kunt de wind niet keren , maar wél kiezen hoe je de zeilen zet. Het gaat ons niet om overdracht van eigen overtuigingen maar om het aanreiken van mogelijkheden en inspiratie opdat deelnemers zelf ontdekken wat voor hen behulpzaam is.
Concreet betekent dat een programma van trainingen (mindfulness, zingeving, omgaan met ziekte en sterven), lezingen, coaching en retraites. NieuwTij biedt dit programma ook aan bedrijven en organisaties als ASML, onderwijs en hospices. Het 10 jarig bestaan wordt gevierd met een bijzonder programma, uitbreiding met vrijwilligerswerk en meer. Uiteraard is uw steun voor het project ook welkom.”
Verschillende locale en regionale bladen plaatsten op basis hiervan een artikel.

Oefening: Meelevende vreugde*
-Kijk vandaag, naar het geluk, succes en voorspoed van de ander.
-Voel wat het met je doet, erken ook je jaloezie door die toe te laten en oefen je om he er niet mee te identificeren.
Geef steeds aandacht aan je ademhaling om in rust te ervaren.
-Glimlach naar je eerste reactie en maak zo ruimte om mee te voelen met het succes van de ander.
-Realiseer je tenslotte dat het geluk van de mensen om je heen een geluk is voor hun omgeving en daarmee ook voor jezelf.
Tevreden en gelukkige mensen zijn immers een zegen voor hun omgeving en daarmee voor de wereld.
-Herhaal de oefening vanaf vandaag de komende 7 dagen.

* De basis van deze oefening is de oefening op ‘meelevende vreugde’, een van de ‘4  elementen van werkelijke liefde’ (Thich Nhat Hanh), oefeningen die je met verschillende namen in veel tradities tegenkomt. Zover ik weet is de oudste vorm bekend als de Brahma Vihara’s.
Uiteraard vragen deze oefeningen meer aandacht dan we er hier aan kunnen geven, toch kiezen we ervoor op deze manier een ‘tip van de sluier te lichten’ met deze beknopte oefening.

Geïnteresseerd in meer: vraag de informatie van de retraites en dagprogramma’s gericht op deze beoefening.

Reageren: janweeda@hetnet.nl
foto: leerlingen Angels of Lightschool

Reacties