geboorte van een vlinder

Over de geboorte van een vlinder 
Een man zat op een zonnige middag rustig te genieten in zijn tuin. Zijn oog viel op een cocon, waar net wat beweging in kwam. Er verscheen een kleine opening in de cocon en een vlinder probeerde met veel moeite zijn weg naar buiten te vinden, door dat kleine gaatje heen.
Tot verwondering van de man was de geboorte van de vlinder een niet zo gemakkelijk proces. De vlinder was nu al anderhalf uur bezig om te proberen uit de nauwe opening te komen. Hij raakte daardoor vrijwel uitgeput, want hij deed plotseling helemaal niets meer.
De man kreeg mededogen met de arme vlinder en liep zijn keuken in, op zoek naar een schaar. Toen hij terugkwam met de schaar, zat de vlinder nog altijd in het cocon, wachtend op wat nieuwe energie.
De man knipte de rest van de cocon weg; nu kon de vlinder zich moeiteloos bevrijden.
Met een schok stelde de man echter vast, dat de vlinder een gezwollen lijf en verschrompelde vleugels had!
Hij zag hoe de kreupele vlinder over de grond strompelde en hij wachtte vergeefs op het spreiden van de vleugels.
Wat bleek? In zijn medelijden had de man niet beseft, dat het nauwe gaatje de wijsheid van de natuur voorstelde. De vlinder wordt namelijk gedwongen zich door een klein gaatje te wurmen, omdat daardoor de levenssappen vanuit het lijf in de vleugels worden geperst. Het moeilijke geboorteproces was precies wat nodig was voor de vlinder.
Ook menselijke transformatie gaat over een nauw en steil pad. We zouden vaak wel willen, dat iemand ons zou bevrijden van onze beperkingen en uitdagingen. Maar.. raad eens?

Uit: Kun je een rups leren vliegen? J. Bommerez en K. van Zijtveld.
Als deze tekst inspireert en elders bij kan dragen: fijn als je het deelt. Het helpt ons in ons werk als je dan de bron -onze site en blogs- vermeldt.

Reacties