*De kracht van vriendelijkheid.

De kracht van vriendelijkheid,
over leren glimlachen naar je primaire reacties…

Vriendelijkheid is een van de belangrijkste sleutels voor een positief bestaan. Het is een geweldig en eenvoudig hulpmiddel als je leert alert te zijn op onvriendelijkheid. Wanneer ontstaat het, wat roept het op en vooral: wat doet met je zelf als je onvriendelijkheid voelt opkomen? Zo oefen je in het ruimte maken voor vriendelijkheid door opmerkzaamheid op onvriendelijkheid.
Onvriendelijkheid is vaak de basis voor strijd, voor het zoeken van de schuldige… en vervolgens kun je constateren dat het jou en ook je omgeving niets goeds heeft gebracht. Het maakt eenzaam, blokkeert verbinding.

“Tussen stimulus, de eerste prikkel die wordt opgeroepen door iets dat je meemaakt, en respons ligt de menselijke vrijheid… “(Victor Frankl) Onze eerste reactie wordt gestuurd door het instinctieve brein, we trekken een conclusie en kijken naar wat er nodig is… gebaseerd op overleving.
Met vriendelijkheid oefen je je om deze primaire reactie waar te nemen, er naar te glimlachen en vervolgens opnieuw vanuit waarneming te zien wat de situatie vraagt.

En zo kom je in tweede instantie bij een respons, een antwoord op de situatie. Zo word je instaat gesteld om een volwassen antwoord te geven op de situatie waar je voor staat: zo oefen je het vermogen van het antwoorden: respons-ability.
De basis van de oefening is het voelen opkomen van onvriendelijkheid en wat dat met je doet. Als je dit werkelijk toelaat ontwikkel je een sterke sleutel voor de poort naar innerlijke rust.

De al eeuwen oude beoefening van Liefdevolle Vriendelijkheid is een van de “4 elementen van werkelijke liefde” in de zentraditie. Onder verschillende namen kom je de beoefeningen tegen in verschillende tradities: zo worden aangeduid met “4 onbegrensdheden” en -nog ouder- “Brahma Vihara’s”.
En altijd heeft de beoefening het doel om het begrip bruikbaar en hanteerbaar te maken in het dagelijks leven als een aspect van innerlijke rust. Het gaat niet om theorie, filosofie maar het gaat om betekenis in het dagelijks leven.

Oefening van onvriendelijkheid naar vriendelijkheid, een variant:
Wees direct alert op onvriendelijkheid die je opmerkt in jezelf.
Neem de ruimte om vast te stellen wat deze onvriendelijkheid met je doet:
– wat voel ik in mijn lijf?
– wat is de emotie?
– welke gedachten komen in mij op?

Adem in en uit, minstens 3x:

-ik adem in en kom tot rust
-ik adem uit en glimlach.

Richt daarbij je glimlach naar je onvriendelijkheid.
Zo neem je afstand van je primaire reactie:
je accepteert hem met een glimlach als aspect van de primaire reacties van het menselijk brein.

Lees ook: Liefdevolle vriendelijkheid, Pema Chödrön

 

Reacties