De deur van geluk…

Journalist Kees van Kemenade besteedde aandacht in de lokale pers aan onze activiteiten van NieuwTij op de hof van Heden. We herkenden ons in het stuk, bedankt Kees!

‘De deur van geluk gaat naar binnen open.’
nieuwTij/Hof van Heden wil de mens tot rust brengen. Hilverbode

Tussen Haghorst en landgoed De Baest ligt, aan de Achterste Heistraat, de omgebouwde boerderij Hof van Heden. Lieve Janssens en Jan Weeda hebben daar een plek gecreëerd waar mensen kunnen ontsnappen aan de druk van het alledaagse bestaan. Hun activiteiten, allemaal op non-profit basis, hebben zij de naam nieuwTij gegeven. Stilte, rust en inspiratie zijn de belangrijkste begrippen daarbij.

Door Kees van Kemenade
Lieve Janssens en Jan Weeda hebben het roer in hun leven radicaal omgegooid. Niet langer de tredmolen van de maatschappij het hoofd bieden, maar werken aan zelfontwikkeling en wijsheid. Beiden hebben het leven het hoofd moeten bieden en hebben zich verdiept in wat een mens gelukkig kan maken. ‘De deur van geluk gaat naar binnen open,’ is een van die gedachten die zij tot hun lijfspreuk hebben gemaakt. Om de ervaringen die zij hebben gehad en de cursussen die zij hebben gevolgd in te zetten voor hun medemensen hebben beiden Hof van Heden opgezet. ‘Wij hoeven er niet van te leven, alle opbrengsten gaan naar projecten van Wereldouders,’ zoals zij het uitleggen.
Op zoek naar de stilte
Wat kan nieuwTij de geplaagde mens van de eenentwintigste eeuw bieden? Jan en Lieve hebben een ruime keuze aan mogelijkheden die van nut kunnen zijn voor hen die geplaagd worden door stress, depressieve gevoelens, angsten, chronische pijn, …. Zij nemen mij mee naar buiten naar het labyrint dat recent is aangelegd achter de boerderij. ‘Hier doen wij de workshops die helpen om de levensfase waarin je verkeert te kunnen doorgronden. Het pad is zó gemaakt, van buiten naar binnen. Bij ieder keerpunt leer je het oude los te laten en je te focussen op het nieuwe. Een labyrint is een eeuwenoude methode die mensen hebben gebruikt om zich te bezinnen op de veranderingen in hun leven.’ In de tuin is de oude stal omgebouwd tot een ruimte die een weldadige rust uitstraalt. ‘Hier geven wij onze cursussen. Mindfulness bijvoorbeeld, een wetenschappelijk onderbouwde methode om te kunnen omgaan met de problemen die wij zo even noemden. Het werkt vooral preventief, dus ter voorkoming van stress en burn-out. Het heeft mijzelf heel veel gebracht!’ Jan Weeda is sterk gemotiveerd voor deze moderne aanpak van de druk die de maatschappij om mensen legt te verlichten. ‘Wij geloven ook sterk in de helende werking van stilte en rust. Retraites hebben wij al georganiseerd in de abdij van Zundert, maar die zijn hier ook mogelijk. Deze vorm helpt mensen de onrust die zij in zich voelen achter zich te laten. Dat kan op eenvoudigere schaal door de stiltewandelingen die wij organiseren. Hier vlakbij ligt het fraaie landgoed De Baest. Als je daar in stilte doorheen wandelt, dan voel je de kracht van de natuur pas echt.’ Er zijn mensen die een time-out willen nemen in hun leven. Voor hen is een gastenkamer beschikbaar en de mogelijkheid om door middel van coaching begeleid te worden.
Hof van Heden is iedere woensdag en ook op afspraak geopend voor bezoekers die rond kunnen kijken in de Verhalentuin, waar je ontmoetingen beleeft met poëzie, soms een lied, of met verhalen uit verschillende culturen. Je kunt het labyrint betreden en je overgeven aan de andere elementen van deze inspirerende omgeving. Meer informatie geeft de website: www.nieuwtij.nl/hof-van-heden.

Reacties