Aanvaarden en dan…

over het belang van zingeving.

Ja, maar zo verandert er niets!’, was een reactie op het thema ‘aanvaarden wat er is op dit moment’ in de mindfulnesstraining.
Dat is zo, aanvaarden is echter het begin van handelen. Ook als een verandering nodig, zinvol of wenselijk is. Handelen begint nu eenmaal met je bewustzijn van wat de situatie op dit moment is. Daar begint ‘de reis’, niet bij een obsessie van waar je zou willen zijn.
En als je dan gezien hebt wat de situatie nu is, hoe ga je dan verder?
Onvermijdelijk dat je dan stilstaat bij ‘zin’ of koers in je leven.
Zweverig? voor mij is het steeds duidelijker hoe aards het is om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is in je leven. Hoe behulpzaam ook.
Je kunt uiteindelijk de wind niet keren, je kunt wel bepalen hoe je de zeilen zet.

Wie kent niet het geworstel met lastige situaties met medewerkers, familie, een kind…? Er is genoeg aanleiding tot verwarring door werkdruk, emotie, verlangen of strijd. Aanleiding ook het spoor kwijt te raken.
De druk die de marktwerking met zich meebrengt kan heftig zijn. Het bracht psycholoog Diederik Stapel tot het verzinnen van gewenste onderzoeksresultaten.
De obsessie om te komen op de plek waar hij wilde zijn nam hem mee- tegen beter weten in. Het maakte hem los van de werkelijkheid.
Dat wat zich nu aandient aanvaarden… Nee, het is niet zo dat er dan niets verandert.
Ik ken het geworstel, ik ken ook de rust die het geeft als de -voor mij- juiste woorden, de koers, me op tijd te binnen schieten. En dat is wat bezig zijn met de zin van je leven doet: je voeden voor de momenten dat het er om gaat.
Dat vraagt oefening en stilstaan. Een fundamenteel element in de mindfulnesstraining. Zo leer je tijdig de zeilen te verzetten…
Laten we elkaar niet op pad sturen met: het is nu eenmaal zo.
Okay, het is Nu zo, en wat doet dat met je? Bevalt het je, zou je het anders willen? En is het ook mogelijk om het te veranderen, ligt het binnen je invloed? Dat vraagt om eerlijkheid en inzicht. En het brengt rust: bepalen of je iets wel of niet kunt veranderen en vervolgens weten in welke richting, als je het kunt veranderen.
Als zingeving ontbreekt krijgen wereldse zaken een religieuze omvang’ schreef Benedictijn Anselm Grün. Zo is het: macht of bezit, geld, kunnen op dat moment ‘heilig’ worden: je tweede huis, je cabrio, je positie, status. Niets mis mee, maar er zijn legio voorbeelden van ongelukken die gebeuren als dat de zin van je leven wordt.
Dan raken we het spoor kwijt. Als je je tijdig herinnert wat je koers is, kun je de zeilen verzetten. En het helpt als je regelmatig stilstaat bij voor jou leidende, inspirerende thema’s. Bijvoorbeeld ‘goed vaderschap’, goed zorgen voor dat wat je is toevertrouwd. Of ‘verbinding’, je afvragen ‘worden ik en de mensen om mij heen gelukkiger als ik dit doe.?’ Of welk thema het dan ook maar is voor jou: het zal je helpen bij de vraag waar je dan voor staat. Dat is zingeving: uiterst aards, uiterst behulpzaam.
We hebben ‘zin’ nodig, het is van alle dag. Zonder waaien we alle kanten op. Het komt voort uit een verlangen naar innerlijke rust. En dat begint inderdaad bij: aanvaarding. En van daaruit verder! Ik hoop van harte daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
Jan Weeda juli 2014

Reacties