Stilteweek / Retraites

stilte

Wat hoor je in de stilte?

De stilteretraite is een mogelijkheid om los te komen van dagelijkse drukte en beslommeringen.
Het is tijd voor bezinning en ‘opladen’ in de rust en de prachtige natuur van de locatie (Hof van Heden). Je kunt de rust in jezlef hervinden, ontdekt als vanzelf opnieuw wat voor jou van belang is of vindt ruimte om bijvoorbeeld een periode, fase in je leven, een plek te geven en af te sluiten.

De basis van de retraites is vipassana meditatie en mindfulness, Er komen thema’s aan de orde van ‘gehecht zijn’ en ‘aanvaarden wat is’, tot de keuze voor ‘liefdevolle actie’. Met de thema’s wordt geoefend, want wat zeggen woorden zonder te ervaren waar ze voor staan? Door ervaring wordt kennis inzicht. We zullen rust en ruimte voelen in de rijke natuur. Er is ruimte en tijd om alleen te zijn, om je ervaring te integreren, te wandelen, schrijven… Alle activiteiten zijn gericht op luisteren naar wat zich voordoet. En luisteren doe je als je stil bent….In luisteren ligt de basis van verbinding en luisteren begint bij luisteren naar jezelf.

In het programma wisselen we ook ervaringen uit. Buiten het programma is stilte een belangrijk element, waardoor het gesprek met jezelf hoorbaar wordt. Ervaring met retraites is niet nodig: de reis wordt altijd beleefd vanaf de plek waar je nu bent. Luisteren naar de stilte brengt je wellicht dichter bij wat voor jou van belang is, je eigen waarheid.

Waarheid is niet éénduidig, het is in eerste instantie de eigen ervaring.

foto: Ellen Schotman