Leven met sterven,doodgewoon.

zaterdag 11 oktober, De Cultuurboerderij Westelbeers

Op initiatief van Berdie Pasmans organiseert NieuwTij een themamiddag rond leven met sterven.

In de jaren 70 van de vorige eeuw was het nog vaak zo dat kinderen werden weg gehouden van de begrafenis van hun grootouders. Evenals sterven was praten over ernstige ziekten een groot taboe. Over dood en ziekte werd eerder gezwegen dan gesproken –soms gefluisterd.

Steeds meer wordt het belang gezien van het leren omgaan met afscheid gedurende het leven, misschien wel als oefening voor het Grote Afscheid, het sterven. Het belang van een goed afscheid, ook voor diegenen die achterblijven, wordt gelukkig steeds meer onderkend. De oefening is volop te genieten van het leven, betekenis geven aan je leven, zonder de eindigheid, de dood, te ontkennen. Zo kan ieder moment van afscheid en verandering in ons leven een moment zijn van verdere bewustwording van de tijdelijkheid en zelfs van de schoonheid van het leven.

Lieve Janssens, Ernst Kleisterlee (www.hospicedeliefde.nl) en Jan Weeda staan vanuit verschillende rollen –en met dezelfde betrokkenheid- stil bij het leven met sterven. Van harte welkom!

Er zal ook een boekentafel zijn met relevante titels, verzorgd door Boekhandel Swaanen uit Hilvarenbeek, Na afronding is er ruimte –voor zie zich daarvoor inschreef- gezamenlijk vegetarisch te eten en verder uit te wisselen over het onderwerp.