Ieder eind is een begin, een verdiepingstraining

iedereind

De deur van geluk gaat naar binnen open. – Kierkegaard

Burn-out, een periode van ziekte of depressie, verlies van een geliefde, een scheiding, verhuizing, het verlies van je baan, kinderen die het huis uitgaan: het zijn intense momenten in ons leven. Momenten misschien die we uit de weg zouden willen gaan. Momenten die echter om aandacht zullen blijven vragen tot we ze onder ogen zien.

In de loop van ons leven nemen we vaak afscheid; afscheid van een geliefd persoon, van iets dat je altijd hebt gekund, een levensfase, werk of woonplaats. Soms is het zelf gekozen, soms zijn het omstandigheden buiten jezelf die een afscheid nodig maken. Het brengt intense momenten van loslaten met zich mee.
Altijd is een afscheid ook een aankondiging van het nieuwe. Ieder eind is het begin van een nieuwe fase. Een open, nieuw begin vraagt het bewust afronden van het oude.

In de cursus brengen verschillende structuren, technieken en meditatie ons dichter bij de ontwikkeling van vertrouwen en een gerust hart. De nadruk in de training ligt bij ervaren en oefenen; het is geen ‘praatgroep’. Naast het voelen van de pijn, nemen we verantwoording en maken ruimte voor een nieuw begin. We werken aan de hand van o.a.: “ Het licht van afscheid” van Christine Longaker, “ Als je wereld instort” van Pema Chödrön, “Basisprincipes van Vipassana-meditatie” van Frits Koster. En dat alles in de wetenschap dat de deur van geluk naar binnen opengaat.

Praktische gegevens

foto: Ellen Schotman.